Skip til hoved indholdet

Elbusserne indtager Kolding

Oprettet: 16 juni 2022
El-busser der lader op
Elbusserne holder klar på anlægget på Platinvej i Kolding

Søndag den 26. juni er det første arbejdsdag for 29 splinternye elbusser, og Kolding Kommune opfordrer alle borgere til at køre med for klimaet. Derfor er der gratis kørsel med alle bybusser hele søndagen, og Sydtrafiks kundeambassadører rykker ud.

Det er hele bybusnettet samt nogle ruter fra oplandet, der nu skal køres med de gule elbusser, og på den måde opnår Kolding Kommune den største procentvise reduktion af CO2-udledningen af kommuner i Sydtrafiks område.

”Det bliver en historisk dag for Kolding, når vi skifter hovedparten af dieselbusserne ud med elbusser og et stort skridt på vejen mod en bæredygtig omstilling af transportområdet. Værdien af omstillingen bliver naturligvis større, hvis mange lader privatbilen stå og i stedet tager bussen, så jeg håber koldingenserne tager godt imod de nye busser, siger formand for Plan- og Teknikudvalget i Kolding, Jakob Ville.

CO2-udledningen fra buskørslen i hele kommunen reduceres med 85 %, og i alt bliver 89 % af kommunens buskørsel lagt om til el, mens der bibeholdes kørsel med diesel på skoleruterne. Da de ikke kører ret meget hver dag, er det stadig for dyrt at omlægge dem til el.

”Kolding Kommunes beslutning om at omlægge hele 89 % af buskørslen til el er meget positiv, og giver et stort bidrag til den grønne omstilling i Sydtrafiks område. Samtidig bliver Kolding Kommune også et foregangseksempel, som andre kommuner helt sikkert vil kigge på, når de skal planlægge deres grønne omstilling på den kollektive transport,” udtaler Lars Berg, administrerende direktør for Sydtrafik.

Kommunen står samtidig til at spare omkring 7 mio. kr. pr. år i de 10 år, som kontrakterne løber, fordi den dyrere indkøbspris på elbusserne opvejes af de lave driftsomkostninger. Det er Nobina Danmark A/S, der har vundet retten til at køre de nye elbusser i Kolding. Den del af udbuddet i Kolding, der stadig skal køres med dieselbusser, er vundet af Umove Vest A/S.

Mindre støj - mere komfort

Mens passagererne kan nyde de nye busser indefra, kommer de nye busser også til at præge bymiljøet, da de ikke støjer og udleder partikler eller CO2.

”Der er flere glædelige gevinster ved de nye elbusser. Udover at køre klimavenligt og være billigere i drift, giver de også et bedre bymiljø med væsentlig mindre støj og ingen partikeludledning fra motoren. Der er virkelig mange gode grunde til at hilse de nye busser velkommen, fortæller Jakob Ville og Lars Berg tilføjer:

”Vi regner med, at vores passagerer oplever en større kørekomfort i de støjsvage busser, hvor der også er monteret informationsskærme, der viser næste stoppested, vigtige informationer samt nyhederne og vejret.”

Busserne kommer fra Holland og er lavet af virksomheden Ebusco, og de kan med deres 423 kWh store batteripakke køre 275 – 300 km på en fuld opladning.

Tag cyklen med

Som noget nyt kan du udenfor myldretiden tage din cykel med gratis i de nye busser. Cyklen skal placeres i flexarealet ved midterdøren, og de skal dele pladsen med barnevogne og kørestole. Der er plads til 2 enheder ad gangen, så man kan opleve, at der ikke er plads til cyklen.

I myldretiden mellem kl. 7.00-9.00 samt kl. 14.30-17.00 er det ikke muligt at medtage cykler i de gule busser.

Mød vores Sydtrafik kundeambassadører

Søndag d. 26. kan du i tidsrummet 10.00 - 15.00 møde vores kundeambassadører på busstationen, hvor du kan købe et rejsekort og få det med i hånden. Så er du klar til at køre videre med bussen mandag, når det ikke er gratis længere. Du kan også få svar på spørgsmål om kollektiv trafik og fx flextrafik.

Indvielse af busdepot

Elbusserne får base på et nyt busdepot på Platinvej 51 i Kolding, som indvies torsdag den 23. juni fra kl. 15.30 til kl. 17.30. Alle er velkomne. Der vil være taler, mulighed for at inspicere både busdepotet og en elbus samt spise en hotdog.

Kontakt

Har du et spørgsmål? Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

70 10 44 10

Få hjælp til busafgange, driftsforstyrrelser og køreplaner

Mandag - Fredag kl. 06.15 - 18.00

Lørdag kl. 09.15 - 17.00

Søn- og helligdage kl. 10.15 - 17.00

Ændringer kan forekomme omkring jul og nytår.

76 608 608

Bestil din Flextrafik. Få hjælp til Flextrafik

Alle dage fra kl. 08.00 - 18.00

Lukket den 24. og 31. december.

NB. Bestil kørsel senest 2 timer før ønsket afhentning.

70 11 33 33

Hjælper dig med alt omkring Rejsekort

Hverdage kl. 08.00 - 18.00

Lørdage kl. 10.00 - 15.00

Søn- og helligdage: Lukket

76 60 86 50

Få hjælp til Ungdomskort og Skolekort

Mandag - Torsdag kl. 08.30 - 15.00

Fredag kl. 08.30 - 14.00

Helligdage lukket

76 60 86 00 - tast 4

Hjælper med spørgsmål om Sydtrafik og stiller dig om til rette afdeling

Mandag - Torsdag kl. 8.30 - 15.00

Fredag kl. 8.30 - 14.00

Søg