Skip til hoved indholdet

Grønne bybusser i Esbjerg bliver billigere end forventet

Oprettet: 22 april 2020
Bybus ved stoppested

Til december næste år ruller 29 spritnye elbusser ud i Esbjergs gader. Den samlede udgift for kommunen bliver tilmed lavere end udgiften til de dieselbusser der kører i dag, og de nye busser udleder ikke CO2. Sydtrafik og Esbjerg Kommune har netop offentliggjort, at man forventer at tegne kontrakt med Tide Bus A/S om driften af bybusserne frem til 2032.

I dag offentliggøres afgørelsen på udbuddet af Esbjerg Kommunes kollektive trafik, og det bliver med en pris, der er markant lavere end forventet. Generelt har grøn omstilling i den kollektive trafik betydet en merudgift for kommunerne, men sådan bliver det ikke i dette tilfælde.

”Den teknologiske udvikling går rivende hurtigt, og vi er åbenbart allerede nået derhen, hvor de højere startomkostninger ved indkøb af elbusser, opvejes af lavere driftsomkostninger,” fortæller Lars Berg, administrerende direktør for Sydtrafik. Henning Ravn, der er formand for Sydtrafiks bestyrelse fortsætter: ”Resultatet af dette udbud er godt nyt for den grønne omstilling i hele Sydtrafiks område, hvor flere kommuner er i gang med at kigge på deres muligheder for en mere bæredygtig kollektiv transport.”

Helt konkret står Esbjerg Kommune til at spare 3,5 mio. kr., årligt på buskørslen, samtidigt med at der sker en 70% reduktion af CO2 udledningen, når man kigger på den samlede kollektive trafik i kommunen. Det er 2.700 tons mindre CO2 om året, og det glæder Esbjerg Kommune:
”Vores ambition om at være en bæredygtig EnergiMetropol underbygges i den grad med de nye el-busser. Esbjerg bliver den første store by, som udskifter hele bybus-driften i et hug, og alle, der færdes i byen, kan glæde sig til mindre støjende bybusser, som ikke lugter af dieselos. Samtidig er det jo en fornøjelse at implementere en grøn løsning som prismæssigt ikke bare er på linje med, men faktisk er billigere end den tidligere drift”, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen.

Nyt busdepot og ladestandere

Esbjerg Kommune skal i forbindelse med omstillingen til de grønne busser bygge et nyt busdepot med lade faciliteter på Kattegatvej i det nordlige Esbjerg. Det stilles herefter til rådighed for Tide Bus, der kommer til at køre bybusruterne med elbusser fra en kinesisk fabrikant.

”Planerne omkring det kommende busdepot er allerede i støbeskeen. Der er valgt en optimal beliggenhed i forhold til at undgå for meget unødvendig buskørsel, og det første spadestik til byggeriet tages her i efteråret”, siger Søren Heide Lambertsen, formand for Teknik & Byggeudvalget i Esbjerg Kommune.

Kontrakten med TideBus A/S har en varighed på 10,5 år med mulighed for forlængelse i yderligere to år.
Den anden del af udbuddet, som omhandler den lokale kørsel rundt i Esbjerg Kommune, er vundet af DitoBus Linjetrafik, som bliver en ny vognmand i Sydtrafiks område.

Kontakt

Har du et spørgsmål? Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

70 10 44 10

Få hjælp til busafgange, driftsforstyrrelser og køreplaner

Mandag - Fredag kl. 06.15 - 18.00

Lørdag kl. 09.15 - 17.00

Søn- og helligdage kl. 10.15 - 17.00

76 608 608

Bestil din Flextrafik. Få hjælp til Flextrafik

Alle dage fra kl. 08.00 - 18.00

70 11 33 33

Hjælper dig med alt omkring Rejsekort

Hverdage kl. 08.00 - 18.00

Lørdage kl. 10.00 - 15.00

Søn- og helligdage: Lukket

76 60 86 50

Få hjælp til Ungdomskort og Skolekort

Mandag - Torsdag kl. 08.30 - 15.00

Fredag kl. 08.30 - 14.00

Helligdage lukket

76 60 86 00

Tast 4 for Omstilling / Administration


Hjælper med spørgsmål om Sydtrafik og stiller dig om til rette afdeling

Mandag - Torsdag kl. 8.30 - 15.00

Fredag kl. 8.30 - 14.00

Søg