Skip til hoved indholdet

Høring afsluttet: Regionens busruter omstruktureres

Oprettet: 01 marts 2021
Blå bus

Region Syddanmark har til opgave at binde de syd- og sønderjyske kommuner sammen med busruter mellem de større byer og uddannelsessteder. Til sommer omstruktureres en del af disse ruter til at passe med principperne for den regionale busbetjening.

Omstruktureringen har været i høring hos alle berørte kommuner, hvor de har haft mulighed for at kommentere og komme med indsigelser. Også uddannelsesinstitutioner og vognmænd har været inddraget for at sikre, at de nye køreplaner passer bedst muligt med ringetider på uddannelserne.

Datagrundlaget skulle på plads

”Vi startede optimeringen af Region Syddanmarks ruter tilbage i 2020, hvor vi nedlagde en række afgange, hvor der i gennemsnit var mindre end 2 personer med pr. tur. Disse afgange var ikke bæredygtige i hverken økonomisk eller miljømæssig forstand,” fortæller Lotte Stensberg, der er afdelingsleder for Plan, Udvikling og HR i Sydtrafik.

”Denne gang går vi ind og forenkler ruteforløb på nogle ruter, mens andre fremover skal kategoriseres som uddannelsesrute. Vi har arbejdet på optimeringen i en årrække, og vi har udnyttet at vi havde det helt korrekte datagrundlag til at foretage rettelserne.”

Rute 112 Aabenraa – Sønderborg

Et eksempel på dette kan ses på rute 112 mellem Aabenraa og Sønderborg, der er en hovedrute med 24 afgange om dagen. Den har i dag et indviklet ruteforløb, hvor den på nogle afgange følger hovedvejen, mens andre afgange har afstikkere til Varnæs eller Blans.
Fra sommeren i år vil hovedrute 112 følge hovedvejen mellem Aabenraa og Sønderborg med 16 daglige afgange, og den vil så blive suppleret med en ny uddannelsesrute 113, der med to afgange om morgenen og tre om eftermiddagen sikrer adgangen til uddannelse for de unge på landet mellem de to byer.

Flere afgange mellem Aabenraa og Ribe

Det lange stræk mellem Ribe og Aabenraa bliver også mere overskueligt, når rute 125 og 915x samles i et ruteforløb, der kommer til at hedde rute 129. Det bliver en mere enkel rute, der får flere afgange hen over ugen.
”Det er vores forventning, at det forenklede ruteforløb, der betjener mange byer undervejs, vil betyde at den nye rute 129 bliver mere attraktiv for vores passagerer,” siger Lotte Stensberg.

Rute 119 bliver til to

Fra Billund til Tørring kører rute 119, der fra sommeren 2021 bliver delt op, så 119 fremover går fra Billund til Give, og den nye rute 117 dækker strækningen fra Give til Tørring. Der bliver det samme antal afgange på 119 og afgangstiderne bliver tilpasset togtiderne i Give. Rute 117 bliver en uddannelsesrute, der sikrer forbindelse morgen og eftermiddag til ungdomsuddannelserne i Tørring.

Til tiden på uddannelse

I alt er der ændringer på 13 ruter, og langt de fleste af disse er uddannelsesruter, der bliver omstruktureret, så der primært køres i forhold til uddannelsesstedernes mødetider. Sydtrafik afholder årligt uddannelsesmøder med repræsentanter fra fra alle uddannelsesstederne i hver kommune, hvor vi løbende sørger for at koordinere ringetider og bustider, så det passer bedst muligt.

Forsøg med Flexrute

Uddannelsesruterne kører kun, når der er behov for kørsel til uddannelsesstederne. For at give borgerne mulighed for fortsat at bruge den kollektive trafik uden for de tidsrum hvor uddannelsesruterne kører, starter der enkelte steder i Sydtrafiks område en forsøgsordning med flexrute.

”Måske kender man allerede flextur, der kan bestilles senest to timer i forvejen og kører fra adresse til adresse. En flexrute kører fra stoppested til stoppested mellem faste stoppesteder. Ruten køres af en flextrafik bil og kører kun, når der er en borger der har bestilt en kørsel på ruten. Borgeren skal på flexrute bestille minimum 1 time før og turens pris er til samme pris som en tur med bussen.” afslutter Lotte Stensberg.

Der ligger også et forslag til en politisk beslutning om at lade unge med periodekort køre gratis med til uddannelse via en flexrute.

Fakta:

Ændringerne træder i kraft d. 27. juni 2021, men de kommende ændringer på regionale ruter kan allerede nu ses på https://www.sydtrafik.dk/køreplaner/regionale-busser-binder-sydjylland-sammen
Sydtrafik har tre forskellige kategorier for regionale ruter:

Regionale hovedruter, der forbinder byer med mere end 5000 indbyggere
Regionale basisruter, der forbinder på tværs af Sydtrafiks geografiske område
Uddannelsesruter, der skaber forbindelser til ungdomsuddannelser og videregående uddannelser

Hver kategori har sit eget betjeningsprincip, hvor hovedruterne har flest afgange, mens uddannelsesruterne kun kører så det passer med uddannelsernes mødetider.

For yderligere oplysninger kontakt:

Lotte Stensberg, Afdelingsleder Plan, Udvikling og HR M: los@sydtrafik.dk, T: 30 30 25 51
Louise Christine Rasmussen, Presseansvarlig M: lcr@sydtrafik.dk, T: 24 67 20 24

Kontakt

Har du et spørgsmål? Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

70 10 44 10

Få hjælp til busafgange, driftsforstyrrelser og køreplaner

Mandag - Fredag kl. 06.15 - 18.00

Lørdag kl. 09.15 - 17.00

Søn- og helligdage kl. 10.15 - 17.00

76 608 608

Bestil din Flextrafik. Få hjælp til Flextrafik

Alle dage fra kl. 08.00 - 18.00

70 11 33 33

Hjælper dig med alt omkring Rejsekort

Hverdage kl. 08.00 - 18.00

Lørdage kl. 10.00 - 15.00

Søn- og helligdage: Lukket

76 60 86 50

Få hjælp til Ungdomskort og Skolekort

Mandag - Torsdag kl. 08.30 - 15.00

Fredag kl. 08.30 - 14.00

Helligdage lukket

76 60 86 00

Tast 4 for Omstilling / Administration


Hjælper med spørgsmål om Sydtrafik og stiller dig om til rette afdeling

Mandag - Torsdag kl. 8.30 - 15.00

Fredag kl. 8.30 - 14.00

Søg